Escher worden bij Joris Escher

Voordracht Joris Escher over zijn oudoom M.C. Escher

Biografische roman Escher worden (Atlas Contact, 2023).

6 oktober 2023 l 14.30 – 15.30 uur

In een negentiende-eeuwse Chinese lakdoos met ivoren puzzels vindt Joris Escher twee tekeningen van zijn oudoom, de wereldberoemde graficus M.C. Escher. De bladen hebben al minstens 90 jaar het licht niet gezien. Joris vermoedt dat deze vroege studies een sleutel vormen in de ontwikkeling van Escher als kunstenaar en begint een ontdekkingsreis naar de oorsprong van diens fascinaties. Wie was zijn oudoom Mauk? Hoe is hij Escher geworden? Joris’ zoektocht heeft geleid tot de biografische roman Escher worden (Atlas Contact, 2023).

In de voordracht voor Art The Hague zal u worden meegevoerd, in de voetsporen van M.C. Escher, van Haarlem naar Italië, van Japan en China naar Canada, en van Spanje terug naar Baarn. Joris Escher neemt u ook mee in zijn onderzoek om de tijdkloof te overbruggen en zo dicht mogelijk bij M.C. Escher te komen. Om met zijn handen te begrijpen wat M.C. Escher heeft gedaan leert Joris zelf houtsnijden, tekent hij op de plaatsen waar zijn oudoom heeft getekend. Hij spreekt met de oudste zoon van Escher en vindt in brieven en dagboeken talloze nog onbekende verhalen, vreugdes, vriendschappen en verbanden uit Eschers leven. Uiteindelijk, asl ultieme stap om zijn oudoom te leren kennen, kruipt Joris Escher als schrijver in de huid van zijn oudoom. Door de ogen van M.C. Escher beleeft u zijn ontwikkeling van jongeman tot graficus, kunstenaar en ten slotte tot de Escher die we allemaal kennen. Escher worden maakt daarmee van het genie Escher weer een aanraakbaar en feilbaar mens.

Joris Escher ontwerpt en begeleidt duurzame maatschappelijke veranderingen, voornamelijk in de watersector. Eerder had hij gedurende tien jaar een galerie en uitgeverij voor kunstenaars uit Azië en Latijns-Amerika. Escher worden is zijn debuut.

Wilt u erbij zijn? Stuur een mail naar info@artthehague.nl

#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}