Spandoek bij ADO

Spandoek bij ADO

ADO Den Haag is de enige club ter wereld waar 4 keer per jaar een met de hand gemaakt doek wordt gemaakt door de supporters van de club. Alle andere landen besteden het uit. Beeldend kunstenaar Philip Akkerman draagt bij aan het doek wat 15 september is onthuld. ‘In een minuut bereikt het kunstwerk 12.000 toeschouwers in het stadion en vervolgens 1 miljoen mensen op tv. Met een beetje geluk komen er 500 mensen langs bij een galerie tentoonstelling.’

Kunstschilder Philip Akkerman, bekend van zijn meer dan 4000 zelfportretten, bezoekt al heel wat jaren de thuiswedstrijden van ADO Den Haag. Hij zegt: “Van voetbal heb ik weinig verstand. Ik kom voor de sfeer in het stadion, die is zóóóó geweldig: De grappen en de grollen van de supporters en het gejuich en geschreeuw om me heen. En dan die schitterende spandoeken die een paar keer per jaar in het stadion te bewonderen zijn. Dat is uniek in de wereld. Dat gebeurt nergens op die schaal. Grandioos. Wat een kunstenaars!”

Dit jaar staat een schilderij van Philip Akkerman op de posters van Art The Hague. Toen Art The Hague Philip vroeg om een leuke stunt voor de PR van de kunstbeurs te bedenken, zei hij onmiddellijk: “Kunnen we niet regelen dat ik een keer met die mannen van die spandoeken van ADO Den Haag kan meeschilderen?”

Dit is gebeurd. Tijdens de wedstrijd tegen PSV op zaterdag 15 september 18.30 is het spandoek 1 minuut in het stadion te zien geweest waar Akkerman aan heeft meegewerkt.

Het doek is 20 meter breed en 6 meter hoog en is gemaakt met Patrick en Marcel. Philip is al jaren fan van Patrick en Marcel en is vereerd te mogen assisteren. Zij zijn bekend van de vele muurschilderingen in Den Haag en de ludieke supportersdoeken die zij al jaren voor ADO maken. Werk van Patrick en Marcel zal ook te zien zijn tijdens Art The Hague op de stand van Torch Gallery.

Speciaal voor deze samenwerking heeft Omroep West (Erik Kooyman) een mini documetaire gemaakt. De documentaire is in oktober te zien op Omroep West.