Museum Rijswijk

Museum Rijswijk

Papier Biënnale 2020

THUIS/HOME

28 juni – 15 november 2020

Niet eerder had de Papier Biënnale een geëngageerd thema zoals THUIS/HOME. In de afgelopen 25 jaar lag de nadruk op ambachtelijkheid en techniek die kunstenaars toepasten om bijzondere kunstwerken van papier te maken. We leven nu in een heftige tijd en dat heeft ons ertoe gebracht een inhoudelijke dimensie en maatschappelijke betrokkenheid van kunstenaars aan de Papier Biënnale toe te voegen.  Kunstenaars staan midden in de samenleving en weten als geen ander te verbeelden wat er zich in de maatschappij afspeelt. Museum Rijswijk geeft hen een platform waardoor er een verbinding kan ontstaan tussen de kunstwerken en de bezoekers, die kennis kunnen nemen van de vele invalshoeken en visies op THUIS/HOME, het thema dat voor iedereen juist nu van zo groot belang is.

Een veilig thuis is een universeel begrip met vele betekenissen en invullingen. Voor elk mens op de wereld is een gevoel van ergens thuis te horen essentieel; het is ontwrichtend en slaat de bodem onder het bestaan weg, wanneer er geen thuis is. Het is niet alleen voor migranten een belangrijk onderwerp maar ook voor de thuisblijvers. Sinds kort voelen we ons bedreigt door het onzichtbare virus COVID-19, dat zich in korte tijd over de hele wereld verspreidt en zonder onderscheid des persoons slachtoffers maakt, de economie en het culturele leven lam legt.

De Papier Biënnale 2020 laat de vele interpretatiemogelijkheden en betekenissen van het begrip THUIS/HOME zien die kunstenaars in hun werk eraan geven. Het zijn persoonlijke opvattingen die over huiselijke omstandigheden gaan die voor iedereen nu goed invoelbaar zijn. De kunstenaars die aan de tentoonstelling deelnemen zijn maatschappelijk geëngageerd en/of geven inzicht in hun werk van hun beleving als wereldburger. De optelsom van de visies op het thema THUIS/HOME zijn getuigenissen van de universaliteit dat ieder mens hecht aan vooral liefde en geborgenheid.

Quentley Barbara    Marieke de Jong Anna van Bohemen    Lebohang Kganye Ulli Böhmelmann    Marianne Lammersen Ronny Delrue     Miriam Londoño Darja Eßer     Toos Nijssen Rosa Everts     Mardoe Painter  pietsjanke fokkema    Pim Palsgraaf Gianfranco Gentile    Stéphanie Saadé Lenneke van der Goot    Josephine Tabbert Susanna Inglada    Minna Tammi       Senol Tatli