Cosmocafé met Koen Vanmechelen

Cosmocafé met Koen Vanmechelen

De Cosmocafés vormen de reizende ruggengraat van het Human Rights Pavilion van de Belgische kunstenaar Koen Vanmechelen dat ingeluid werd tijdens de 58ste Biënnale van Venetië. Het is een evoluerend kunstwerk dat gedurende twee jaar vorm krijgt door contact met mensen en organisaties die het idee van mensenrechten trachten te vatten en vormen.

Uitgangspunt is de overtuiging van Vanmechelen dat kunst een rol heeft in het huidige debat over mensenrechten. Samen met lokale en internationale partners creëert de kunstenaar ‘vrijplaatsen’ op verschillende plekken in de wereld. In deze pop-up Cosmocafés verbindt hij mensen in een dialoog over kunst en mensenrechten. In de ontmoeting en de dialoog ligt de mogelijkheid van een nieuwe creatie.

Koen Vanmechelen: ’Door mijn jarenlange werk rond kinder- en natuurrechten, heb ik geleerd dat het verbinden van mensen van vitaal belang is. De filosofie die mijn werk verenigt, berust op het adagium ‘Elk organisme heeft een ander organisme nodig om te overleven.’

De Cosmocafés vinden plaats op nagenoeg alle continenten en nodigen telkens acht opmerkelijke persoonlijkheden – denkers en dromers, visionairen en realisten – uit voor een authentieke conversatie en een bescheiden maaltijd. Centraal thema is de mogelijkheid van een universeel corpus van mensenrechten waarop, naast het menselijke dier, ook andere dieren en de natuur op onze planeet inherent recht hebben. Een mix van lokale en globale spelers verdiept zich gedurende twee uur in een specifiek thema. Het Cosmocafé in het kader van Art The Hague is in het bijzonder gewijd aan de rechten van de vrouw. De video en audio opnamen van ieder Cosmocafé worden verwerkt in het Human Rights Pavilion dat zwervend over de planeet vorm krijgt. In 2021 zal Vanmechelen zijn voltooide OPUS presenteren aan de Biënnale van Venetië als oproep en mogelijk fundament voor een zich herhalend, internationaal mensenrechtenpaviljoen.

Het Cosmocafé op Art The Hague vindt plaats op 5 oktober om 16 uur, in het Mood4Food Art Café. Wij hopen dat u bij ons aan tafel schuift.