Art The Hague bezocht Maastricht

Art The Hague bezocht Maastricht

TEFAF 2015

TEFAF, de grootste ­­kunst- en antiekbeurs ter wereld, trekt jaarlijks zo’n 75.000 bezoekers die zich in de MECC-hallen in Maastricht onderdompelen in de kunst van meer dan 200 galeries uit 20 verschillende landen.

Dit jaar konden bezoekers bij binnenkomst een selfie maken in een enorme nis waar het TEFAF-logo knalrood de oorlog verklaarde aan de duizenden witte rozen waarmee de entree gedrapeerd was. Met deze eigentijdse knipoog zoekt TEFAF duidelijk aansluiting bij de actualiteit. En uit de vernieuwingen die de beurs doorvoert, blijkt dat zij gaandeweg vooral meer eigentijdse kunst wil toevoegen om dit doel te bereiken.

Galerie Hidde van Seggelen uit Londen mocht dit jaar voor het eerst deelnemen aan TEFAF met een gevarieerd aanbod van eigentijdse kunstenaars. Ook vaste deelnemende galeries die normaal gesproken vooral moderne kunst uit de tweede helft van de 20e eeuw tonen, lieten opvallend meer actueel werk zien. Niet alleen exposeerden zij schilderijen van grote namen als Jeff Koons, Andy Warhol en Damian Hirst, maar ook opvallende videowerken van Bill Viola en digitaal bewegende vogels van een kunstenaar als Dominic Harris. Aansluitend bij de huidige belangstelling voor minimalistische kunst uit de jaren ’70, was er ook interessant actueel werk met een knipoog naar deze zogenaamde ‘Nul-stroming’, zoals het werk ‘Année Zéro’ (2012) van de Marokkaans-Franse Mounir Fatmi Izie afbeelding), gemaakt van televisiekabel en kabelclips.

De nieuwe, jaarlijks terugkerende expositie ‘Night fishing’ is de kroon op het groeiende aandeel eigentijdse kunst op TEFAF. Vanaf dit jaar wil de beurs kunstenaars van nu in de schijnwerpers zetten die niet eerder op de beurs te zien waren, maar die binnen hun oeuvre een kunsthistorische relatie leggen met de voorwerpen die op TEFAF tentoongesteld worden. Curator Sydney Picasso beet het spits af met een consistente expositie met werk van acht verschillende postmoderne en hedendaagse kunstenaars die in hun werk de traditionele sculptuur heronderzoeken.